Wybieramy kokilkę do zapiekania

Kokilka to nazwa, która powinna być doskonale znana nie tylko amatorom słodkich deserów, ale przede wszystkim miłośnikom różnego rodzaju wypieków, w tym przede wszystkim uwielbianego przez wszystkich specjału o nazwie creme brulee. Ta charakterystyczna mała miseczka znajduje swoje zastosowanie w wielu kuchennych sytuacjach.

Rodzaje kokilek do zapiekania

kokilka do zapiekaniaKokilka, inaczej nazywana ramekinem stanowi nieodłączny element wyposażenia kuchni każdego miłośnika słodkich wypieków, choć z walorów tego naczynia można korzystać również podczas przygotowywania wytrawnych dań. Niezaprzeczalną zaletą, którą cechuje się kokilka do zapiekania , jest jej wysoka odporność na bardzo wysokie i niskie temperatury, a także na nagłą ich zmianę. Kokilkę bez problemu można przenieść z zamrażalnika wprost do rozgrzanego piekarnika bez obaw o uszkodzenie naczynia. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu bardzo odpornego tworzywa – zwykle możemy spotkać kokilki ceramiczne, żeliwne lub szklane. Kształt bywa różny, choć najczęściej spotkamy ramekiny w formie okrągłej miseczki. Docenimy je nie tylko przez wzgląd na funkcjonalność i odporność na skrajne temperatury, ale także z uwagi na estetykę serwowania dań w tego typu naczyniach. Jeśli chcemy udokumentować przygotowanie wypieku w formie fotografii, wówczas zaserwowana w kokilce potrawa stanie się bardzo fotogeniczna. To doskonały sposób nie tylko na przygotowanie sufletu czy owoców pod warstwą kruszonki. Świetnie wyglądać i smakować będzie również przygotowana w takim naczyniu mini wersja zapiekanki makaronowej czy jajko zapiekane, które będzie doskonałym sposobem na szybkie śniadanie.

W kuchni każdego miłośnika wypieków znajdziemy wiele naczyń i przyrządów, które mają za zadanie pomóc w przygotowaniu smacznego i efektownego deseru. Jednym z nich jest kokilka, która służy zarówno do zapiekania, jak i serwowania słodkich oraz słonych przekąsek.